Art. 2: FØRING OG UTELUKKELSE AV VITNER
Kan. 1551 – Den part som har ført et vitne, kan gi avkall på avhør av det; men motparten kan ikke desto mindre fordre at vitnet blir avhørt.
Kan. 1552 –
- §1. Når det fordres bevis ved vitner, må deres navn og bopel angis til domstolen.
- §2. Innen en i forveien av dommeren fastsatt frist må de bevistema fremlegges som det begjæres stilt spørsmål til vitnene om; ellers betraktes begjæringen som frafalt.
Kan. 1553 – Det tilligger dommeren å avskjære et for stort antall vitner.
Kan. 1554 – Før vitnene blir avhørt, må deres navn meddeles partene; dersom det ut fra dommerens kloke anseelse av forholdet ikke kan skje uten alvorlig vanskelighet, må det i det minste skje før utleggelsen av vitnesbyrdene.
Kan. 1555 – Idet forskriften i kan. 1550 dog står fast, kan en part begjære at et vitne blir utelukket dersom det påvises en berettiget utelukkelsesgrunn før uteskingen av vitnet.
Kan. 1556 – Stevningen av et vitne skjer ved et fra dommeren for vitnet rettmessig bekjentgjort dekret.
Kan. 1557 – Et på riktig måte stevnet vitne må adlyde eller gjøre grunnen til sitt fravær kjent for dommeren.
Kan. 1558 –
- §1. Vitnene blir å underkaste avhør ved selve domstolens sete med mindre noe annet for dommeren synes bedre.
- §2. Kardinaler, patriarker, biskoper og de som ut fra gjeldende rett i sin stat nyter en lignende gunst, må forhøres på et sted valgt ut av dem selv.
- §3. Dommeren dekreterer hvor de skal avhøres som umulig eller vanskelig kan begi seg til domstolens sete som følge av avstand, sykdom eller annen hindring, dog så at forskriftene i kann. 1418 og 1469, § 2, står fast.
Kan. 1559 – Partene kan ikke delta ved avhør av vitner med mindre dommeren, særlig når tingen går på det private vel, har betraktet det så at de bør gis adgang. Likevel kan deres advokater eller prosessfullmektiger delta med mindre dommeren har betraktet det så at det på grunn av ting- eller personrelaterte omstendigheter vil være til hjelp å prosedere hemmelig.
Kan. 1560 –
- §1. De enkelte vitner blir å avhøre hver for seg.
- §2. Dersom vitnene seg imellom eller i forhold til partene avviker i et alvorlig forhold, kan dommeren konfrontere eller bringe sammen de som er i uoverensstemmelse med hverandre, dog idet han unngår stridigheter og anstøt når det lar seg gjøre.
Kan. 1561 – Avhør av et vitne foretas av dommeren eller av hans delegerte eller en forhørsdommer, og en notar må nødvendigvis assistere ham; med mindre partikularlov forutsetter noe annet, må ut fra dette partene, den påtaleansvarlige, båndforsvareren eller advokater som er med under avhøret og dersom de har andre spørsmål å stille til vitnet, ikke fremsette disse for vitnet, men for dommeren eller hans stedfortreder for at han kan bringe dem videre til vedkommende.
Kan. 1562 –
- §1. Dommeren må påminne et vitne om den alvorlige forpliktelse til å si hele sannheten og den alene.
- §2. Dommeren be et vitne om edsavleggelse i henhold til kan. 1532; dersom vitnet vegrer seg for avlegge dette, må det forhøres uten å ha sverget.
Kan. 1563 – Dommeren må fremfor alt få godtgjort et vitnes identitet; han må utbe seg å få vite hvilket forhold dette har til partene, og når han fremlegger for vitnet de spesifikke spørsmål som stilles vedrørende saken, må han også etterspørre kildene til dets viten og om på hvilket tidspunkt som det fikk kjennskap til det som det påstår.
Kan. 1564 – Spørsmålene som stilles må være korte, tillempet fatteevnen til den som blir stilt spørsmål, ikke samtidig flere flettet i hverandre, ikke sofistiske, ikke slu, ikke ledende og fjernt fra alt støtende, og de må vedkomme den sak som det handler om.
Kan. 1565 –
- §1. Spørsmålene som stilles må ikke på forhånd meddeles vitnene.
- §2. Men likevel – dersom det som blir å bevitne, er så fjernt fra erindringen at det med mindre det først gjennomtenkes, ikke sikkert kan påstås – kan dommeren på forhånd varsle et vitne om noe dersom han betrakter det så at det lar seg gjøre uten fare.
Kan. 1566 – Vitner må fremsi vitnesbyrdet muntlig og ikke lese det opp skriftlig med mindre det handler om talloppstillinger og utregninger; for i det tilfelle kan de konsultere notater som de har brakt med seg.
Kan. 1567 –
- §1. Et svar blir straks å nedtegne skriftlig av notaren, og han skal referere selve ordene som vitnesbyrdet er avgitt ved, i et minste hva angår det som direkte berører rettsbehandlingens materie.
- §2. Det kan åpnes for bruk av lydbåndopptager, dog utelukkende når svarene siden stadfestes skriftlig og underskrives dersom det lar seg gjøre, av dem som har forklart seg.
Kan. 1568 – Notaren gjør i aktene oppmerksom på avlagt, sløyfet eller avvist ed, om partenes og andres nærvær, om tilføyde spørsmål stilt i embets medfør og generelt om alt erindringsverdig som tilfeldigvis har inntruffet når vitnene ble utesket.
Kan. 1569 –
- §1. I slutten av et avhør skal det som notaren har nedtegnet skriftlig fra vitnets forklaring, leses opp for det, eller det som er blitt opptatt ved hjelp av lydbånd fra dets forklaring, må avspilles for det etter at vitnet er gitt mulighet til å tilføye, fjerne, korrigere og endre dette.
- §2. Og endelig skal vitnet, dommeren og notaren underskrive handlingen.
Kan. 1570 – Selv om vitner alt er utesket, kan de på oppfordring fra part eller i embets medfør på nytt – før aktene eller vitnemålene offentliggjøres – innkalles til avhør dersom dommeren finner det nødvendig eller nyttig, dog utelukkende når enhver fare for kollaborering eller bestikkelse er fraværende.
Kan. 1571 – Vitner skal i henhold til dommerens rimelige taksering få refundert så vel omkostninger de har hatt som fortjeneste de har tapt på grunn av vitnemålet som måtte avlegges.