KAPITTEL II: SENTRALADMINISTRASJONEN I ET BISPEDØMME
Kan. 469 – Sentraladministrasjonen i et bispedømme består av de innretninger og personer som yter biskopen bistand i styringen av bispedømmet som helhet, særlig ved å stå for den generelle ledelse av den pastorale virksomhet, ved å sørge for bispedømmets forvaltning foruten ved å utøve judikativ myndighet.
Kan. 470 – Utnevnelse av dem som utøver oppgaver i sentraladministrasjon i et bispedømme, hører under diøcesanbiskopen.
Kan. 471 – Alle som gis adgang til oppgaver i sentraladministrasjonen, skal:
- 1° avlegge løfte om med troskap å fylle sitt oppdrag – på det vis som er bestemt i gjeldende rett eller av biskopen –;
- 2° overholde taushetsplikt innenfor de grenser og på den måte som er bestemt i gjeldende rett eller av biskopen.
Kan. 472 – Vedrørende de saker og personer som i sentraladministrasjonen hører inn under utøvelsen av den judikative myndighet, må forskriftene i bok VII, Retterganger, overholdes; men hva angår dem som sikter inn på bispedømmets forvaltning, må kanonene som følger, overholdes.
Kan. 473 –
- §1. Diøcesanbiskopen skal sørge for at alle gjøremål som hører inn under forvaltningen av bispedømmet som helhet, på behørig vis koordineres og at de innrettes for bedre å besørge det beste for det stykke av Guds folk som er ham overdratt.
- §2. Det tilligger diøcesanbiskopen selv å koordinere generalvikarenes og de biskoppelige vikarers pastorale virksomhet; hvor det er å anbefale, kan det utnevnes en leder av sentraladministrasjonen som nødvendigvis må være prest; det tilligger ham under biskopens autoritet å koordinere det som berører å ta de administrative gjøremål under behandling, og likeledes å sørge for at de øvrige som har viet seg til en oppgave i sentraladministrasjonen, på riktig måte fyller den oppgave som er dem overdratt.
- §3. Med mindre stedlige omstendigheter etter biskopens vurdering tilsier noe annet, må generalvikaren utnevnes – eller dersom det er flere, en av generalvikarene – til sentraladministrasjonens leder.
- §4. Hvor biskopen har vurdert at det er å anbefale, kan han for bedre å fremme den pastorale virksomhet opprette et biskoppelig råd, nemlig bestående av generalvikarene og de biskoppelige vikarer.
Kan. 474 – Sentraladministrasjonens akter som er blitt til for å ha juridisk virkning, skal underskrives av den ordinarius som de utgår fra, og det da for gyldighet; de skal samtidig også underskrives av sentraladministrasjonens kansler eller en notar; det påligger kansleren å underrette sentraladministrasjonens leder om aktene.
Art. 1: GENERALVIKARER OG BISKOPPELIGE VIKARER
Kan. 475 –
- §1. I ethvert bispedømme blir en generalvikar å oppnevne av diøcesanbiskopen; utstyrt med ordinær myndighet i samsvar med det som er bestemt i kanonene som følger, hjelper han ham i styringen av bispedømmet som helhet.
- §2. Som generell regel gjelder at det oppnevnes én generalvikar med mindre bispedømmets størrelse, antall innbyggere eller andre pastorale hensyn skulle tilsi noe annet.
Kan. 476 – I den utstrekning den rette styring av bispedømmet krever det, kan det av diøcesanbiskopen også oppnevnes en eller flere biskoppelige vikarer; i samsvar med det som er bestemt i kanonene som følger, innehar de den samme ordinære myndighet som ut fra den universelle rett tilkommer generalvikaren, men jo enten i en nærmere bestemt del av bispedømmet, for gjøremål av et bestemt slag eller mht. troende av en nærmere bestemt ritus eller av en bestemt persongruppe.
Kan. 477 –
- §1. Generalvikaren og en biskoppelig vikar utnevnes fritt av diøcesanbiskopen og de kan av ham fritt fjernes, dog så at forskriften i kan. 406 står fast; en biskoppelig vikar som ikke er hjelpebiskop, må utnevnes bare for et avgrenset tidsrom som blir å bestemme i selve oppnevnelseshandlingen.
- §2. Når generalvikaren er fraværende eller legitimt forhindret, kan diøcesanbiskopen utnevne en annen til å gå inn i hans sted; den samme bestemmelse anvendes for en biskoppelig vikar.
Kan. 478 –
- §1. Generalvikaren og en biskoppelig vikar må være prest, aldersmessig ikke yngre enn 30 år, doktor eller lisensiat i kanonisk rett eller teologi eller i det minste virkelig sakkyndig i disse disipliner, og han må anbefale seg ved sunn lære, rettskaffenhet, klokskap og sakssvarende praktisk erfaring.
- §2. Oppdraget som generalvikar eller biskoppelig vikar er uforenlig med oppdraget som pønitentiarkannik og kan ikke overdras til noen som er i slekt med biskopen inntil fjerde grad.
Kan. 479 –
- §1. Det tilkommer generalvikaren i kraft av embete den eksekutive myndighet i bispedømmet som helhet som diøcesanbiskopen i henhold til gjeldende rett har, nemlig til å utføre alle administrative handlinger, likevel med unntak av dem som biskopen har forbeholdt seg selv eller dem som ut fra gjeldende rett krever spesialmandat fra biskopen.
- §2. Det tilkommer en biskoppelig vikar ut fra selve den gjeldende rett den myndighet som er omtalt i § 1, men da bare mht. den nærmere bestemte del av territoriet, den slags gjøremål eller troende av en nærmere bestemte ritus eller gruppering som han er oppnevnt for; unntatt er de saker som biskopen har forbeholdt seg selv eller generalvikaren og de som ut fra gjeldende rett krever biskopens spesialmandat.
- §3. Generalvikaren og en biskoppelig vikar har – innenfor omfanget av sin kompetanse – også de stående fullmakter som av Den apostoliske stol er innvilget biskopen, foruten at iverksettelse av reskripter hører inn under dem med mindre noe annet uttrykkelig er forutsatt eller diøcesanbiskopen med sikte på ham som person er blitt valgt.
Kan. 480 – Generalvikaren og en biskoppelig vikar skal opplyse diøcesanbiskopen om alle viktige gjøremål – både fremtidige og allerede utførte –, og de må aldri handle mot diøcesanbiskopens vilje og mening.
Kan. 481 –
- §1. Generalvikarens og en biskoppelig vikars myndighet utgår når mandattiden er til ende, ved frasigelse og likeledes, dog så at kann. 406 og 409 står fast, ved fjerning forkynt dem av diøcesanbiskopen og når bispesetet blir vakant.
- §2. Generalvikarens og en biskoppelig vikars myndighet suspenderes ved suspensjon av diøcesanbiskopens oppdrag, med mindre vedkommende er ordinert til biskop med den verdighetsberikelse som det medfører.
Art. 2: KANSLER OG ANDRE NOTARER SAMT ARKIV
Kan. 482 –
- §1. I enhver sentraladministrasjon må det oppnevnes en kansler som det tilligger som hovedoppdrag med mindre noe annet fastsettes i partikularretten, å sørge for at sentraladministrasjonens akter blir nedtegnet og ekspedert og at de forvares i sentraladministrasjonens arkiv.
- §2. Dersom det synes nødvendig, kan kansleren gis en medhjelper hvis betegnelse vil være visekansler.
- §3. Kansleren foruten visekansleren er uten videre notarer og sekretærer for sentraladministrasjonen.
Kan. 483 –
- §1. Utenom kansleren kan det oppnevnes andre notarer hvis skriftstykke eller underskrift har offentlig troverdighet hva angår enten enhver akt eller utelukkende rettslige akter eller bare akter i en bestemt sak eller forretning.
- §2. Kansleren og notarene skal ha plettfritt rykte og være hevet over all form for mistanke; i saker der en prests rykte kan komme i fare, skal notaren være prest.
Kan. 484 – Det er notarenes oppgave:
- 1° å skrive ut akter og instrumenter vedrørende dekreter, disposisjoner, forpliktelser og andre forhold som krever deres bistand;
- 2° troverdig å nedtegne skriftlig ting som utføres, og undertegne dem med angivelse av sted, dag, måned og år;
- 3° å fremlegge akter og instrumenter fra dokumentarkivet – under overholdelse av det som ellers skal overholdes – og erklære gjengivelser av dem for konforme med originalen når det rettmessig blir bedt om det.
Kan. 485 – Kansleren og andre notarer kan fritt fjernes fra sine embeter av diøcesanbiskopen, men ikke av en diøcesanadministrator med mindre det skjer med konsultorkollegiets samtykke.
Kan. 486 –
- §1. Alle dokumenter som gjelder bispedømmet og sognene, skal forvares med største omsorg.
- §2. I enhver sentraladministrasjon må det på et sikkert sted opprettes et diøcesanarkiv eller -dokumentsamling der instrumenter og skriftstykker som sikter inn på så vel de åndelige som de timelige diøcesananliggender, forvares sortert i en bestemt orden og omhyggelig avlåst.
- §3. Over dokumentene som befinner seg i arkivet, utarbeides det en beholdningsfortegnelse eller katalog med en kort sammenfatning av de enkelte skriftstykker.
Kan. 487 –
- §1. Arkivet må nødvendigvis være avlåst og alene biskopen og kansleren må ha nøkkel til det; ingen har lov til å betre det med mindre det foreligger tillatelse fra biskopen eller fra sentraladministrasjonens leder og kansleren samtidig.
- §2. De i hvis interesse det er, har rett til personlig eller gjennom en fullmektig å få et dokument i form av en autentisk avskrift eller fotostatkopi av dokumenter som etter sin natur er offentlige og som berører vedkommendes personstand.
Kan. 488 – Det er ikke lov å ta ut dokumenter fra arkivet med mindre det bare er for et kort tidsrom og da med samtykke fra biskopen eller fra sentraladministrasjonens leder og kansleren sammen.
Kan. 489 –
- §1. I bispedømmets sentraladministrasjon må det også være et hemmelig arkiv eller i det minste en safe eller et skrin inne i det alminnelige arkiv som er helt avlåst og sikret og som ikke kan tas bort fra stedet; i dette må nemlig de dokumenter forvares med beste sikkerhet som skal holdes hemmelig.
- §2. Hvert år må dokumentene fra kriminalsaker som vedrører moralske forhold der gjerningspersonen er avgått ved døden eller der det er gått en tiårsperiode siden fellende dom, tilintetgjøres etter at en kort sammenfatning av det faktiske forhold sammen med teksten i den definitive dom er holdt tilbake.
Kan. 490 –
- §1. Nøkkel til det hemmelige arkiv må bare biskopen ha.
- §2. Når bispesetet er vakant, må ikke det hemmelige arkiv eller den hemmelige safe åpnes med mindre det er i et tilfelle av virkelig behov, og da av diøcesanadministratoren selv.
- §3. Ingen dokumenter må tas ut fra det hemmelige arkiv eller den hemmelige safe.
Kan. 491 –
- §1. Diøcesanbiskopen må sørge for at også aktene og dokumentene i arkivene til dom-, kollegiat-, sogne- og andre kirker som finnes på hans territorium, blir omhyggelig tatt vare på og at det utarbeides beholdningsfortegnelser eller kataloger i to eksemplarer hvorav den ene tas vare på i det aktuelle arkiv, det andre i diøcesanarkivet.
- §2. Diøcesanbiskopen må også sørge for at det i bispedømmet finnes et historisk arkiv og at dokumenter av historisk verdi som forefinnes, der forvares omhyggelig og ordnes systematisk.
- §3. Når aktene og dokumentene omtalt i §§ 1 og 2 må sees på eller tas ut, må de bestemmelser overholdes som er fastsatt av diøcesanbiskopen.
Art. 3: FINANSRÅD OG ØKONOM
Kan. 492 –
- §1. I de enkelte bispedømmer må det etableres et finansråd der diøcesanbiskopen selv eller hans delegerte presiderer, og som består av i det minste tre av biskopen utnevnte kristustroende som er virkelig sakkyndige på finansområdet foruten i borgerlig rett og som markerer seg ved integritet.
- §2. Finansrådets medlemmer utnevnes for en femårsperiode; når denne tid er til ende, kan de engasjeres for ytterligere femårsperioder.
- §3. Utelukket fra finansrådet er personer som er forbundet med biskopen ved blodsbånd eller svogerskap like til fjerde grad.
Kan. 493 – Utenom de oppdrag som er overdratt til finansrådet i bok V, Kirkens timelige verdier, tilligger det rådet årlig i henhold til diøcesanbiskopens anvisninger å klargjøre et budsjett over inntekter og kostnader som forventes for styringen av bispedømmet som helhet det kommende år, foruten når året er gått, å prøve inn- og utbetalingsregnskapet.
Kan. 494 –
- §1. I de enkelte bispedømmer må det av biskopen etter at konsultorkollegiet og finansrådet er hørt, utnevnes en økonom som må være virkelig sakkyndig på finansområdet og markere seg helt og holdent ved rettskaffenhet.
- §2. Økonomen utnevnes for en femårsperiode; når denne tid er til ende, kan han utnevnes for ytterligere femårsperioder; så lenge oppdraget varer, må han ikke avskjediges med mindre det skjer ut fra en tungtveiende grunn som må avveies av biskopen etter at konsultorkollegiet og finansrådet er hørt.
- §3. Det tilligger økonomen i overensstemmelse med budsjett fastlagt av finansrådet under biskopens autoritet å forvalte bispedømmets verdier og foreta de utbetalinger fra bispedømmets opparbeidede inntekt som biskopen eller andre uttatt av ham rettmessig har anordnet.
- §4. Etter årsskifte skal økonomen fremlegge for finansrådet regnskap over inn- og utbetalinger.
KAPITTEL VI: SOGN, SOGNEPRESTER OG KAPELLANER
Kan. 515 –
- §1. Et sogn er en bestemt og fast etablert menighet av kristustroende i en partikularkirke og for hvem den pastorale omsorg under diøcesanbiskopens autoritet blir overdratt til en sogneprest som dets egen hyrde.
- §2. Kun diøcesanbiskopen tilligger det å opprette, nedlegge og forandre sognene; han må ikke opprette eller nedlegge sogn og heller ikke forandre dem nevneverdig med mindre presterådet er hørt.
- §3. Et rettmessig opprettet sogn innehar status som juridisk person ut fra selve den gjeldende rett.
Kan. 516 –
- §1. Med mindre noe annet forutsettes i gjeldende rett, likestilles med sognet et kvasisogn som er en bestemt menighet av kristustroende i en partikularkirke, overdratt til en prest som egen hyrde, men på grunn av spesielle omstendigheter ennå ikke opprettet som sogn.
- §2. Hvor enkelte menigheter ikke kan opprettes som sogn eller kvasisogn, må diøcesanbiskopen på annen måte ivareta den pastorale omsorg for disse.
Kan. 517 –
- §1. Hvor omstendighetene krever det, kan den pastorale omsorg for et sogn eller for forskjellige sogn samtidig overdras til flere prester solidarisk, likevel med det som lov at én av dem må være leder for utøvelsen av den pastorale omsorg; han står for den generelle ledelse av den samlede virksomhet og svarer for den overfor biskopen.
- §2. Dersom diøcesanbiskopen på grunn av prestemangel skulle komme til at en diakon eller annen person som ikke er beseglet ved presteordinasjonens preg, eller et team bør betros deltagelse i utøvelsen av den pastorale omsorg i et sogn, må han oppnevne en prest utstyrt med en sogneprests forskjellige former for myndighet og fullmakter til å lede ivaretagelsen av den pastorale omsorg.
Kan. 518 – Som generell regel bør et sogn være territorielt, nemlig slik at det omfatter alle kristustroende fra et bestemt territorium; men hvor det er å anbefale, etableres det personalsogn som bestemmes nærmere på grunnlag av ritus, språk eller nasjonalitet til de kristustroende fra et territorium eller også på annet grunnlag.
Kan. 519 – Sognepresten er den egne hyrde for det sogn som er ham overdratt; han ivaretar under diøcesanbiskopens autoritet den pastorale omsorg for den menighet som er ham betrodd, og han er kalt til å ta del i diøcesanbiskopens Kristus-tjeneste for å utføre for nevnte menighet lære-, helliggjørelses- og styringsoppdragene; heri samarbeider også andre prester eller diakoner og lege kristustroende bidrar med sin innsats i samsvar med det som er bestemt i gjeldende rett.
Kan. 520 –
- §1. En juridisk person får ikke være sogneprest; imidlertid kan diøcesanbiskopen, men ikke en diøcesanadministrator, med samtykke fra kompetent superior overdra et sogn til et klerikalt ordensinstitutt eller til et klerikalt selskap for apostolisk liv, også ved å opprette sognet i tilknytning til instituttets eller selskapets kirke, likevel med det som lov at én prest må være sognets sogneprest eller dersom den pastorale omsorg overdras til flere prester solidarisk, at det må være en leder som omtalt i kan. 517, § 1.
- §2. Overdragelsen av et sogn som omtalt i § 1 kan enten skje for bestandig eller for et klart forhåndsbestemt tidsrom; i begge tilfeller må det skje ved en skriftlig avtale inngått mellom diøcesanbiskopen og instituttets eller selskapets kompetente superior der bl.a. det som sikter inn på innsatsen som skal utføres, på personene som stilles til disposisjon for dette, og på de finansielle forhold, uttrykkelig og nøyaktig fastlegges.
Kan. 521 –
- §1. For at en gyldig kan engasjeres som sogneprest, må han nødvendigvis være geistlig ordinert til presbyteratet.
- §2. Han må dertil markere seg ved sunn lære og moralsk rettskaffenhet, utmerke seg ved sjelesørgerisk iver og andre dyder, og i tillegg inneha de kvalitative forutsetninger som ifølge den universelle og partikulære rett kreves for å sørge for det sogn som det handler om.
- §3. For at et sogneprestembete kan bli meddelt til en person, må nødvendigvis hans skikkethet være brakt på det rene på den måte som er bestemt av diøcesanbiskopen, også ved eksamen.
Kan. 522 – Sognepresten må nødvendigvis ha stabilitet ved seg, og derfor må han utnevnes på ubestemt tid; for et bestemt tidsrom kan han av diøcesanbiskopen bare utnevnes dersom det av bispekonferansen ved dekret er blitt åpnet for det.
Kan. 523 – Idet forskriften i kan. 682, § 1, dog står fast, tilkommer tildeling av et sogneprestembete diøcesanbiskopen, og da ved fri meddelelse, med mindre en eller annen har presentasjons- eller valgrett.
Kan. 524 – Diøcesanbiskopen må meddele et vakant sogn til den som han etter at alle omstendigheter er overveid, anser som skikket til å ivareta sogneansvaret i vedkommende sogn og idet han holder ethvert personhensyn langt unna; for å kunne foreta sin vurdering om skikkethet må han høre landvikaren, gjennomføre egnede undersøkelser og det dersom situasjonen skulle tilsi det, etter at bestemte prester foruten lege kristustroende er hørt.
Kan. 525 – Når bispesetet er vakant eller sperret, hører det inn under diøcesanadministratoren eller en annen som midlertidig styrer bispedømmet:
- 1° å innvilge beskikkelse eller bekreftelse for prester som er blitt rettmessig presentert eller valgt til et sogn;
- 2° å utnevne sogneprester dersom bispesetet har vært vakant eller sperret ut over et år.
Kan. 526 –
- §1. En sogneprest får bare ha sogneansvaret for ett sogn; på grunn av prestemangel eller andre omstendigheter kan ansvaret for flere nabosogn likevel betros samme sogneprest.
- §2. I et og samme sogn får det bare være én sogneprest eller leder i samsvar med det som er bestemt i kan. 517, § 1 – idet motstridende sedvane forkastes og ethvert motstridende privilegium tilbakekalles.
Kan. 527 –
- §1. Den som er befordret til å bære den pastorale omsorg for et sogn, får dette og det påligger ham å utøve det fra besittagelsesøyeblikket.
- §2. Stedets ordinarius eller en prest delegert av ham setter sognepresten i besittelse – under overholdelse av måte antatt ved partikularlov eller legitim sedvane –; når det likevel foreligger en berettiget grunn til det, kan samme ordinarius dispensere fra denne måte; i så fall trer den for sognet bekjentgjorte dispensasjon i stedet for besittagelsen.
- §3. Stedets ordinarius forhåndsbestemmer tiden innen hvilken sognet skal tas i besittelse; om den løper uutnyttet, med mindre det har stått en berettiget hindring i veien, kan han erklære sognet for vakant.
Kan. 528 –
- §1. Det påligger sognepresten forpliktelse til å sørge for at Guds ord fullt og helt blir forkynt for dem som oppholder seg i sognet; derfor må han sørge for at de lege kristustroende undervises i troens sannheter, særlig ved homilien som holdes på søndager og festdager med messeplikt, foruten ved den kateketiske opplæring som gis; og han må anspore de former for innsats som fremmer en evangelisk ånd, også hva angår sosial rettferdighet; særskilt må han vise omsorg for den katolske oppdragelse av barn og unge; han må videre med all kraft anstrenge seg for at Evangeliets budskap også når frem til dem som har gitt opp den religiøse praksis eller ikke bekjenner den sanne tro, også ved å knytte til seg bistand fra kristustroende.
- §2. Sognepresten må sørge for at den hellige Eukaristi blir sentrum i de troendes forsamling som sogn; han må arbeide for at de kristustroende næres ved hengiven feiring av sakramentene, og særlig på den måte at de hyppig går til den hellige Eukaristi og botens sakrament; han må likeledes anstrenge seg for at de føres til bønn også i familiene og for at de bevisst og aktivt tar del i den hellige liturgi som jo sognepresten under diøcesanbiskopens autoritet skal lede i sitt sogn, og det påligger ham å våke over at misbruk ikke sniker seg inn.
Kan. 529 –
- §1. For med omhu å ivareta sitt hyrdeembete må sognepresten anstrenge seg for å bli kjent med de troende som er overdratt hans omsorg; derfor må han besøke familiene idet han særlig tar del i de troendes bekymringer, engstelser og sorger og styrker dem i Herren foruten dersom de på noen måte har veket av, klokelig korrigerer dem; han må hjelpe de syke og særlig de som nærmer seg døden, med hengiven kjærlighet idet han møysommelig styrker dem med sakramentene og anbefaler deres sjeler til Gud; han må med særlig påpasselighet oppsøke de fattige, de lidende, de ensomme, de landflyktige og likeledes dem som er tynget av særlige problemer; han må også arbeide for at ektefeller og foreldre støttes i å ivareta sine egne plikter og fremme det kristne livs vekst i familien.
- §2. Sognepresten må anerkjenne og fremme den særegne del som de lege kristustroende har i Kirkens sendelse, ved å fremme deres foreninger for religiøse formål. Han må samarbeide med sin egen biskop og med bispedømmets presbyterium; han må også arbeide for å sikre at de troende tar ansvar for sognemenigheten og likeledes både for at de føler at de er lemmer så vel på bispedømmet som på Kirken som helhet og for at de deltar i og støtter opp om de former for innsats som fremmer dette felleskap.
Kan. 530 – Spesielt følgende handlinger er overdratt til sognepresten:
- 1° forvaltning av dåpen;
- 2° forvaltning av konfirmasjonens sakrament til dem som befinner seg i dødsfare, i samsvar med det som er bestemt i kan. 883, nr. 3;
- 3° forvaltning av viaticum foruten av sykesalvingen, dog så at det som er foreskrevet i kan. 1003, §§ 2 og 3, står fast, og lysing av den apostoliske velsignelse;
- 4° assistering ved ektevigsel og brudesigning;
- 5° avholdelse av begravelse;
- 6° velsignelse av døpefonten ved påsketiden, førelse av prosesjoner utenfor kirken, foruten høytidelige velsignelser utenfor kirken;
- 7° den mer høytidelige eukaristifeiring på søndager og festdager med messeplikt.
Kan. 531 – Selv når en annen har gjennomført et sogneoppdrag, må han bringe de offergaver som han ved den anledning mottar fra de kristustroende, til sognekassen – med mindre mht. frivillige offergaver den ofrendes motsatte vilje er på det rene –; det tilkommer diøcesanbiskopen, etter at presterådet er hørt, å fastsette forskrifter som sørger for formålsbestemmelse for slike offergaver foruten for godtgjørelse til klerikere som fyller slike oppdrag.
Kan. 532 – Ved alle former for rettshandel personifiserer sognepresten sognet, i samsvar med det som er bestemt i gjeldende rett; han må sørge for at sognets formuesgoder forvaltes i samsvar med det som er bestemt i kann. 1281–1288.
Kan. 533 –
- §1. Det påligger sognepresten forpliktelse til å residere i prestegården, nær kirken; i enkelttilfeller kan likevel stedets ordinarius av en berettiget grunn tillate ham å ha tilhold et annet sted, særlig i et hus felles for flere prester, dog utelukkende når det riktig og godt er blitt sørget for ivaretagelsen av sogneoppdraget.
- §2. Med mindre en tungtveiende begrunnelse står i veien for det, har sognepresten lov til årlig å være fraværende fra sitt sogn inntil en måned, sammenhengende eller med avbrudd, for ferie; de dager sognepresten en gang i året trekker seg tilbake for åndelig retrett medregnes ikke i denne ferietid; men når sognepresten er fraværende fra sognet ut over en uke, påligger det ham å varsle stedets ordinarius om dette.
- §3. Det tilligger diøcesanbiskopen å fastsette bestemmelser med sikte på at omsorgen for sognet under sogneprestens fravær sikres ved en prest utstyrt med behørige fullmakter.
Kan. 534 –
- §1. Etter besittagelse av sognet påligger det sognepresten forpliktelse til på de enkelte søndager og de i hans bispedømme påbudet festdager å applisere messen for det folk som er ham overdratt; men er han legitimt forhindret fra denne messefeiring, må han applisere ved en annen prest på de samme dager eller selv personlig på andre dager.
- §2. Det påligger en sogneprest som har den pastorale omsorg for flere sogn, på dagene omtalt i § 1 å applisere bare én messe for hele det folk som er ham overdratt.
- §3. En sogneprest som ikke har innfridd forpliktelsen omtalt i §§ 1 og 2, må så snart som mulig applisere for folket så mange messer som han har utelatt.
Kan. 535 –
- §1. I hvert sogn må det være kirkebøker, nemlig dåpsbok, ektevigselsbok, bok over dødsfall og andre bøker i overensstemmelse med bispekonferansens og diøcesanbiskopens forskrifter; sognepresten må se til at disse bøker føres nøyaktig og oppbevares omhyggelig.
- §2. I dåpsboken innføres også tilslutning til egenstendig kirke eller overgang til annen, foruten konfirmasjon, likeledes det som berører kanonisk status for kristustroende mht. ekteskap – dog så at forskriften i kan. 1133 står urokket –, mht. adopsjon og likeledes mht. mottagelse av geistlig ordinasjon, foruten avgivelse av evig profess i ordensinstitutt; på dåpsattest opplyses det alltid om disse innføringer.
- §3. Hvert sogn må ha et eget segl; attester som gis om de kristustroendes kanoniske status, så vel som alle akter som kan være av juridisk betydning, må underskrives av sognepresten selv eller hans delegerte og påføres sognets segl.
- §4. I hvert sogn må det være en dokumentsamling eller et arkiv der kirkebøkene forvares sammen med brev fra biskopene og andre dokumenter som det er nødvendig eller nyttig å oppbevare; alt dette blir å inspisere av diøcesanbiskopen eller hans delegerte ved visitas eller på annet hensiktsmessig tidspunkt; sognepresten må sikre at disse ting ikke faller i uvedkommendes hender.
- §5. Også eldre kirkebøker må forvares omhyggelig i overensstemmelse med forskriftene i partikularretten.
Kan. 536 –
- §1. Dersom det ut fra diøcesanbiskopens vurdering etter at presterådet er hørt, vil være hensiktsmessig, må det i hvert sogn etableres pastoralråd; sognepresten fører forsetet i rådet, og der frembyr kristustroende sammen med dem som i kraft av sitt embete tar del i den pastorale omsorg i sognet, sin hjelp for å fremme den pastorale virksomhet.
- §2. Pastoralrådet har bare konsultativt votum og er underlagt de bestemmelser som er fastsatt av diøcesanbiskopen.
Kan. 537 – I hvert sogn må det være et finansråd som utenom den universelle rett retter seg etter de bestemmelser som er utstedt av diøcesanbiskopen; i dette er kristustroende, valgt ut i overensstemmelse med de samme bestemmelser, til hjelp for sognepresten i forvaltningen av sognets verdier, dog så at forskriften i kan. 532 står fast.
Kan. 538 –
- §1. En sogneprest fratrer sitt embete ved avskjed eller forflytning foretatt av diøcesanbiskopen i samsvar med det som er bestemt i gjeldende rett, ved frasigelse ut fra en berettiget grunn og foretatt av sognepresten selv, men som for å bli gyldig være akseptert av samme biskop, foruten ved utløp av tidsrommet dersom han var blitt oppnevnt for et bestemt tidsrom i henhold til forskriftene i partikularretten omtalt i kan. 522.
- §2. En sogneprest som er medlem av et ordensinstitutt eller er inkardinert i et selskap for apostolisk liv, avskjediges i samsvar med det som er bestemt i kan. 682, § 2.
- §3. Når en sogneprest har fylt 75 år, bes han om å inngi frasigelse av sitt embete til diøcesanbiskopen som etter å ha sett på alle omstendighetene mht. person og sted dekreterer om frasigelse blir å akseptere eller utsette; fra diøcesanbiskopens side må det, under hensyntagen til bestemmelser fastsatt av bispekonferansen, sørges for passende underhold og bolig for sogneprest som frasier seg sitt embete.
Kan. 539 – Når et sogn blir vakant eller når sognepresten på grunn av fangenskap, flukt eller bortvisning, ugildhet eller svekket helbred eller av en annen årsak hemmes i å utøve det pastorale oppdrag i sognet, må en sogneadministrator så snart som mulig uttas av diøcesanbiskopen, nemlig en prest til å gå inn i sogneprestens sted i samsvar med det som er bestemt i kan. 540.
Kan. 540 –
- §1. Sogneadministratoren bindes av de samme plikter og har de samme rettigheter som også sognepresten – med mindre diøcesanbiskopen fastsetter noe annet.
- §2. Sogneadministratoren har ikke lov til å gjøre noe som vil føre til ulempe for sogneprestens rettigheter eller kan være til skade for sogneverdiene.
- §3. Etter endt oppdrag må sogneadministratoren avlegge regnskap for sognepresten.
Kan. 541 –
- §1. Når et sogn blir vakant og likeledes når sognepresten er forhindret fra å utøve det pastorale oppdrag, men før oppnevnelsen av sogneadministrator må kapellanen midlertidig ta på seg styringen av sognet; dersom det er flere, gjelder det den som har lengst utnevnelsesansiennitet, og dersom det mangler kapellaner, den sogneprest som er fastlagt i partikularretten.
- §2. Den som har tatt på seg styringen av sognet i samsvar med det som er bestemt i § 1, må straks underrette stedets ordinarius om sognets vakanse.
Kan. 542 – De prester som solidarisk – i samsvar med det som er bestemt i kan. 517, § 1 – får overdratt den pastorale omsorg for et sogn eller for forskjellige sogn samtidig:
- 1° må nødvendigvis være utrustet med de kvalitative forutsetninger omtalt i kan. 521;
- 2° må utnevnes eller beskikkes i samsvar med det som er bestemt i forskriftene i kann. 522 og 524;
- 3° får den pastorale omsorg først fra besittagelsesøyeblikket; deres leder settes i besittelse i samsvar med det som er bestemt i forskriftene i kan. 527, § 2; for de øvrige prester trer rettmessig avlagt trosbekjennelse i stedet for besittagelsen.
Kan. 543 –
- §1. Dersom prester solidarisk får overdratt den pastorale omsorg for et sogn eller for forskjellige sogn samtidig, påligger det de enkelte av dem forpliktelse til – i henhold til et opplegg fastsatt av dem selv – å gjennomføre sogneprestens oppdrag og handlinger omtalt i kann. 528, 529 og 530; fullmakten til å assistere ved ektevigsel likesom også all dispensasjonsmyndighet innvilget sognepresten av selve den gjeldende rett tilkommer alle, men blir likevel å utøve under samlet ledelse av lederen.
- §2. Alle prester som tilhører teamet:
- 1° påligger det residensforpliktelse;
- 2° må ved samråd fastsette et opplegg som gjør at en av dem feirer messen for folket i samsvar med det som er bestemt i kan. 534;
- 3° ved rettshandel personifiserer alene lederen sognet eller sognene som er overdratt teamet.
Kan. 544 – Når en av prestene fra teamet omtalt i kan. 517, § 1, fratrer sitt embete eller når teamets leder gjør det, og likeledes når en av dem blir ugild til å utøve det pastorale oppdrag, blir ikke sognet eller sognene hvis omsorg er betrodd teamet, vakant; det tilligger diøcesanbiskopen å utnevne en annen leder; før en annen er utnevnt av biskopen, fylles dette oppdrag av presten i teamet med lengst utnevnelsesansiennitet.
Kan. 545 –
- §1. I den utstrekning det er nødvendig eller hensiktsmessig for på behørig vis å ivareta den pastorale omsorg for et sogn, kan en eller flere kapellaner knyttes til sognepresten; som medarbeidere og delaktige i sogneprestens møysommelige innsats yter de i samråd og felles innsats med ham og under hans autoritet bistand i den pastorale tjeneste.
- §2. En kapellan kan oppnevnes enten for at han skal hjelpe til med ivaretagelsen av den pastorale tjeneste som helhet, og da for hele sognet, for en nærmere bestemt del av sognet eller for en bestemt gruppe av sognets kristustroende, eller også for at han skal vie sin kraft til å gjennomføre en bestemt tjeneste i forskjellige sogn samtidig.
Kan. 546 – For at en gyldig kan bli utnevnt til kapellan, må han nødvendigvis være geistlig ordinert til presbyteratet.
Kan. 547 – Diøcesanbiskopen utnevner fritt kapellanen; dersom han vurderer det som hensiktsmessig, skjer det etter at sognepresten eller sogneprestene i de sogn som han oppnevnes for er hørt foruten landvikaren, dog så at forskriften i kan. 682, § 1, står fast.
Kan. 548 –
- §1. En kapellans forpliktelser og rettigheter fastlegges utenom av kanonene i dette kapittel av diøcesanstatuttene foruten ved diøcesanbiskopens skriv; de bestemmes nærmere ved mandat fra sognepresten.
- §2. Med mindre diøcesanbiskopens skriv uttrykkelig forutsetter noe annet, påligger det kapellanen forpliktelse på grunnlag av hans embete til å hjelpe sognepresten i hans sognetjeneste som helhet – da unntatt applikasjon av messen for folket – og likeledes dersom forholdet skulle tilsi det i samsvar med det som er bestemt i gjeldende rett, til å gå inn i sogneprestens sted.
- §3. En kapellan må regelmessig orientere sognepresten om sine fremtidige pastorale tiltak og om dem som han allerede har påtatt seg, slik at sognepresten og kapellanen eller kapellanene med samlede krefter kan sikre den pastorale omsorg for sognet, en omsorg begge samtidig er garantister for.
Kan. 549 – Ved sogneprestens fravær må – med mindre diøcesanbiskopen har sørget for noe annet i samsvar med det som er bestemt i kan. 533, § 3, og med mindre en sogneadministrator er blitt oppnevnt – forskriftene i kan. 541, § 1, overholdes; i dette tilfelle påligger det kapellanen også alle sogneprestens forpliktelser unntatt forpliktelsen til å applisere messen for folket.
Kan. 550 –
- §1. Det påligger en kapellan forpliktelse til å residere i sognet eller dersom han er oppnevnt for forskjellige sogn samtidig i et av dem; likevel kan stedets ordinarius av en berettiget grunn tillate at han residerer annetsteds, særlig i et hus felles for flere prester, dog utelukkende når ivaretagelsen av de pastorale oppdrag ingenlunde derav pådrar seg skade.
- §2. Stedets ordinarius må sørge for i noen grad å løfte frem skikken med fellesliv i prestegården mellom sognepresten og kapellanene hvor det lar seg gjøre.
- §3. Hva tiden for ferie angår, har en kapellan samme rett som også sognepresten.
Kan. 551 – Hva angår offergaver som kristustroende kommer med til en kapellan i anledning av utført pastoral tjeneste, må forskriften i kan. 531 overholdes.
Kan. 552 – En kapellan kan av en berettiget grunn avskjediges av diøcesanbiskopen og av en diøcesanadministrator, dog så at forskriften i kan. 682, § 2, står fast.